Vanaf nu is een asbestattest, waaruit blijkt dat er geen asbestmaterialen aanwezig zijn, onbeperkt geldig. De geldigheid van een asbestattest is doorgaans tien jaar, omdat de toestand van een gebouw en de asbestmaterialen kan veranderen. Wanneer er hoog risico asbesthoudende materialen aanwezig zijn, is de geldigheidstermijn slechts vijf jaar. In vergelijking hiermee is de Vlaamse regelgeving minder streng dan de federale wetgeving, waarbij een asbestinventaris opgemaakt vanuit de federale arbeidswetgeving slechts één jaar geldig is en jaarlijks moet worden bijgewerkt.
Wijzigingen door VLAREMA 9
Onder de huidige wetgeving is een asbestattest ook tien jaar geldig als er geen asbestmaterialen zijn aangetroffen. Dit wordt als minder logisch gezien. Met de aankomende wijzigingen van VLAREMA 9 corrigeert de Vlaamse Regering dit: een asbestattest met de conclusie ‘0 asbestmaterialen’ zal voortaan onbeperkt geldig zijn. Deze wijziging werd definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 22 december 2023 en treedt tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking.
Belangrijke aandachtspunten:
- Een asbestattest dekt een heel terrein, niet alleen de woning. Dus als de woning geen asbest bevat, maar er wel asbest in de omheining of bijgebouwen in de tuin is, blijft de geldigheidsduur beperkt.
- Het ontbreken van asbestmaterialen in een standaard asbestattest betekent niet dat er geen ingesloten asbest aanwezig kan zijn. Bij aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld voorafgaand aan werkzaamheden, kan een asbestdeskundige alsnog ingesloten asbest aantreffen. Als de eigenaar nieuwe asbestmaterialen vindt, moet het bestaande asbestattest binnen een jaar vernieuwd worden.
- Voor een eigendomsoverdracht mag de geldigheidsduur niet verstreken zijn. Tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw, gebouwd voor 2001, een asbestattest hebben. Ook een asbestattest met een verlopen geldigheidsduur voldoet dan.
Bron: OVAM